Math for Homeschoolers

Last night, Rhino took the big plunge and enrolled in Precalculus, which is as close to calculus as she’ll probably ever get.  But that math is actually not the subject of this post.  We are going to focus on something more user-friendly: Arithmetic.

Rhino has 7 days a week with 24 hours in each of them, just like everyone else.  

7 x 24 = 168 = number of hours in Rhino’s week.

Rhino sleeps about 9 hours a night.  At least I think she does—it’s hard to tell when she goes to bed.  But we are making her get up in the morning, so we’ll call it 9.

9 x 7 = 63 = number of hours sleeping per week.
168 - 63 = 105 = number of waking hours in Rhino’s week.

Rhino has taken on a babysitting job.  The actual babysitting runs from 2:45 to 4:30, but she has to walk the better part of 2 miles to pick up the kids (the family drives her home).   Thus, she leaves between 2 and 2:15.  And of course, she has to get ready to go.  She is doing this 3 afternoons a week.

Rhino is volunteering at the zoo once per week.  She alternates between Junior Zookeeper (7.5 hour shift) and Junior Interpreter (4 hour shift).  She generally has to take the bus, which adds about an hour on each side.  

Rhino also volunteers at a preschool for homeless children one day per week.  She is driven there and takes a bus home.  She spends 3 hours at the preschool, and has a combined transit time of about an hour.

2.5 x 3 = 7.5 = hours spent babysitting per week
[(7.5 + 4) / 2] + 2 = 7.75, rounded to 8 = average hours at zoo per week
3 + 1 = 4 = time commitment for volunteering with homeless preschool

 7.5 + 8 + 4 = 19.5 = scheduled volunteer and paid work per week

Rhino is very involved with out church youth group and attends church every Sunday.  We leave the house at 10:45 and return at 1:15.  It’s actually kind of a joke that we leave at 10:45, but we intend to.  In any case, the only work anyone is doing after 10:45 is hunting for lost shoes. Once a month, Rhino has a meeting of the Youth Adult Committee, which she chairs.  Once a month, she attends a meeting of the Religious Education Committee, of which she is a member.  Once a month, she attends a Distict Youth Service Committee meeting, which lasts from Saturday evening to Sunday morning, but usually involves extensive transit time, as the meetings are often held in other states.  Once every other month, Rhino attend a Youth Con, which lasts from Friday evening to Sunday morning.

2.5 + [(1.5 + 3 + 20) / 4] + (40 / 8) = 13.625, rounded to 13.5 = hours of church affiliated activities per week

105 - (19.5 + 13.5) = 72 = average number of non-scheduled hours in Rhino’s week

Rhino has annoying life details to attend to such as showering, eating, brushing her teeth, tending the ferret, cooking dinner once per week, and cleaning the bathroom.  This takes from 1-2 hours per day.

Rhino likes to have some limited time to check her Facebook.  She also likes to email, text and post on her blog. This takes about an hour per day.

Rhino likes to see her friends once in awhile.  This varies from 0 to 24 hours a day.

Rhino likes to watch endless reruns of Buffy the Vampire Slayer, Firefly, and Gilmore Girls,  She also likes to watch chick flicks, which has become infinitely easier with now that our house has Roku and Netflix.  This takes anywhere from 0 to 10 hours per day.

Rhino is taking AP Biology, Multicultural Literature (which will be replaced by AP English), AP European History, Spanish III and Precalculus.

I think we need an alternate number system.  Or a time warp.